Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

Όραμα από ποιον για ποιον



Με αφορμή της εκδήλωση της Δημοτικής Αρχής της 27ης Μαρτίου στα Σφαγεία για τη δημιουργία Ανοιχτής Κοινότητας Διαλόγου για τον επανασχεδιασμό του παραλίμνιου μετώπου.
Δημοσίευση του άρθρου στο www.typos-i.gr 

Το τραγούδι μπορεί να το λέει ξεκάθαρα, «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…», δυστυχώς όμως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δείχνει μουδιασμένο και παραιτημένο και το χειρότερο είναι πως η νεολαία, οι νέοι επιστήμονες, οι άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι που με μανία κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάψει να ονειρεύονται και να διεκδικούν τα οράματά τους.
Αυτός ο κόσμος ήταν που απουσίαζε και από την εκδήλωση για το παραλίμνιο μέτωπο της επόμενης πενταετίας, δεκαετίας, εικοσαετίας….
Συμμετοχικές διαδικασίες, δημόσιος διάλογος κ.λ.π. εκ του αποτελέσματος κρίνονται κατά πόσο είναι προσχηματικές διαδικασίες ή ουσιαστικές. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πείσεις πως αυτή η διαδικασία δεν θα έχει χαρακτηριστικά άλλων προσχηματικών διαδικασιών του παρελθόντος.
Στο τέλος αυτής της δημόσιας συμμετοχικής διαβούλευσης πρέπει η Δημοτική Αρχή να είναι σε θέση να πει τι ενσωματώθηκε και τι όχι στη τελική πρόταση αλλά παράλληλα να αιτιολογήσει γιατί προτάσεις φορέων και απλών πολιτών δεν ενσωματώθηκαν στη τελική πρόταση. Αυτό θα είναι και το στοίχημα εξάλλου για τη συμμετοχή των απλών πολιτών στο επόμενο αντίστοιχο εγχείρημα. Για να είμαστε ειλικρινείς, η διαβούλευση για το σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης το έχασε σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα και πλησίασε τα όρια προσχηματικού διαλόγου. Διαβούλευση εβδομάδας που δεν ξέρουμε τελικά τι ενσωμάτωσε στη τελική πρόταση από τις προτάσεις της κοινωνίας. Αν ενσωμάτωσε κάτι.
Σε μια οραματική διαδικασία σχεδιασμού του δημόσιου χώρου δικαίωμα λόγου έχουν όλοι. Δικαίωμα και υποχρέωση μάλιστα. Θέσεις και προτάσεις που να είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν για την πόλη που επιτέλους αξίζουν οι επόμενες γενιές. Για να πάψουμε να ακούμε στο δημόσιο λόγο πρώην υπουργούς, πολιτευτές κ.λ.π. που ενώ διαχειρίστηκαν θέσεις εξουσίας σε νευραλγικούς τομείς για πολλά χρόνια απέτυχαν παταγωδώς.
Στο δια ταύτα….
2 προτάσεις.
Η μία είναι δεκαετίας πλέον και άγνωστη στη πόλη. Άγνωστοι και οι δημιουργοί της στους περισσότερους. Στο ίδιο πλαίσιο με τη χώρα, και αυτή η πόλη διώχνει τα παιδιά της….
ARTIFICIAL EARTH - 2nd Honorable prize
5th European Biennale of Landscape Architecture, Barcelona, Spain, 2008
Park on the Lakeside of Ioannina, Greece, 2008
project team : X.Tsitsikas, D.Moysiadis
Η πρόταση αφορά μελέτη του κενού σήμερα χώρου δίπλα στη λίμνη από τη Βογιάνου έως το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και απλά θα ήταν ντροπή για τη πόλη να μην συζητηθεί. Ένα πρωτοποριακό ψυχαγωγικό πάρκο που ούτε μπορείς να το φανταστείς…
Και μια πρόταση για ΑΜΕΣΗ εφαρμογή.
Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων σε όλο το μήκος της ακτής Μιαούλη (Λεωφόρος Παπούλια) από τα Σφαγεία μέχρι και την αρχή του ποδηλατόδρομου μετά το Παραλίμνειο Ψυχαγωγικό Πάρκο. Απόδοση όλου αυτού του μετώπου στους πεζούς, στους δρομείς, στους αθλητές, στα ποδήλατα.
Όλες οι χρήσεις (ΚΕΠΑΒΙ, Du Lac, Παραλίμνειο Ψυχαγωγικό Πάρκο) καλύπτονται από τις παράλληλες λεωφόρους Αρχ. Μακαρίου και Γεννηματά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μετατροπή του τμήματος μέχρι τη σημερινή νησίδα όπου υπάρχει ο φωτισμός σε παραλία. Παραλία μήκους 1,25χλμ και πλάτους 20μ-25μ. πετυχαίνοντας μια σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση απόδοσης ακτής στη Λίμνη που αποτελεί βασικό εργαλείο αυτοκαθαρισμού της. Επιστροφή των Γιαννιωτών στη Λίμνη, επαφή με το νερό, επανοικιοποίηση της Λίμνης. Δυνατότητα αθλητικών δράσεων που απουσιάζουν από τη πόλη όπως beach-volley και beach soccer.
Στο ρεύμα κυκλοφορίας που απομένει δημιουργία τριών διαδρομών κατά προτεραιότητα: α) περιπατητική, β) αθλητική για δρομείς, γ) ποδηλατόδρομος. Αυτές οι τρεις διαδρομές θα συνεχίζουν και θα βρίσκουν το σημερινό ποδηλατόδρομο.
Η πιλοτική εφαρμογή της διακοπής κυκλοφορίας στο εν λόγω τμήμα από τη φετινή άνοιξη είναι και το τεστ απέναντι στην διάθεση του ίδιου του κόσμου να κατέβει πιο μαζικά στο παραλίμνιο μέτωπο. Εξάλλου οι παράλληλοι οδικοί άξονες και τα υφιστάμενα parking σε Σφαγεία, ΚΕΠΑΒΙ, Λιθαρίτσια είναι ικανά να υποδεχθούν εκατοντάδες αυτοκίνητα χωρίς πρόβλημα.
Ιδού η Ρόδος
 
Παπαχρήστος Βλάσης
Οικονομολόγος,
Μέλος της Γραμματείας της Παράταξης
«Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή»
Υπεύθυνος Τμήματος Αναπτυξιακής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: