Δεν είναι λίγοι οι επικριτές των σύγχρονων τεχνολογιών και ειδικά του internet (διαδίκτυο). Ένα μέσο όμως χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος στο internet είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες. Από το internet λοιπόν δε θα μπορούσαν να λείψουν οι βλάχοι.
Στόχος είναι να παρουσιαστεί μια σειρά διαδικτυακών τόπων (sites) με σκοπό να εισαχθεί το μικρόβιο της αναζήτησης των ριζών μας καθώς και της ιστορίας μας στους νεότερους, αλλά και στους μεγαλύτερους, που δειλά δειλά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το internet.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα site είναι το www.vlahoi.net Εδώ μπορούμε να βρούμε ένα λεξικό που να αντιστοιχεί λέξεις της ελληνικής με αυτές της βλάχικης γλώσσας. Πλούσια είναι και η φωτογραφική συλλογή με πάνω από 600 φωτογραφίες από βλαχόφωνα χωριά, φορεσιές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εκδηλώσεις και ανταμώματα. Με μια απλή εγγραφή στο site ο καθένας έχει πρόσβαση σε εξαιρετικές ηχογραφήσεις τραγουδιών, με ιδιαίτερα ηχοχρώματα χωρίς τη «φασαρία» ηλεκτρικών οργάνων.
Εξαίρετες ηχογραφήσεις έχει και το www.vlach.gr στο οποίο ακούμε αφηγήσεις και τραγούδια από παππούδες και γιαγιάδες. Ηχογραφημένο (για να αντιλαμβανόμαστε και τη προφορά) είναι ένα πλούσιο λεξιλόγιο που αφορά το ανθρώπινο σώμα, το φαγητό, την οικογένεια, τους αριθμούς, τον καιρό κ.ά.. Βλάχικα τραγούδια βρίσκουμε και στο www.vlahoi.gr του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Μάλιστα εκτός από τα τραγούδια δίνονται και οι στίχοι στα βλάχικα και στα ελληνικά.
Σπουδαίο από επιστημονικής σκοπιάς είναι και το www.vlachs.gr του κ. Αστέριου Κουκούδη όπου παρουσιάζεται η τετράτομη εργασία του «Μελέτες για τους Βλάχους». Στο συγκεκριμένο site ο καθένας μπορεί να βρει μια εκτενή βιβλιογραφία, ελληνική αλλά και ξένη, που αναφέρεται στους βλάχους και διάφορα ζητήματα γύρω από αυτούς. Επίσης υπάρχει και χάρτης των βλαχόφωνων χωριών της Πίνδου του 1900 που παρουσιάζει και το Παλαιοχώρι. Στην ίδια ιστοσελίδα κάποιος βρίσκει και παλιές φωτογραφίες που υπάρχουν στη μελέτη.
Δημοσιεύσεις περί Βλάχων υπάρχουν και στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) http://vlahos.xan.duth.gr όπου υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αφορούν το έργο της Ομοσπονδίας. Εύκολα κάποιος καταλαβαίνει με μια ματιά στην ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια (Wikipedia) στα λήμματα «Βλάχοι» και «Βλάχικη γλώσσα» πως το ζήτημα των βλάχων έχει εμπλακεί για μια μακρά περίοδο της ιστορίας σε πολιτικές, κρατικές, θρησκευτικές και διπλωματικές διαμάχες. Έτσι ο χρήστης του διαδικτύου καλό είναι να γνωρίζει πως η βιβλιογραφία που προτείνεται από όλα σχεδόν τα site που ασχολούνται με τους βλάχους δεν είναι πάντα ολοκληρωμένη και αμερόληπτη. Πάντως για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, να σημειωθεί ότι στη πλειονότητα των sites αναφέρεται το βιβλίο της συγχωριανής μας κ. Χρυσάνθης Μπούζα-Γιαννή «Βλάχικη ζωή και γλώσσα Παλαιοχώρι-Συρράκου».
Εκτός όλων των υπολοίπων, πληροφορίες στο διαδίκτυο βρίσκουμε και για βλάχικες συνταγές, όπως στο www.serrescook.gr/blaxikes_syntages.htm#8 όπου παίρνουμε μια «γεύση» και από τους βλάχους στις Σέρρες.
Παρουσία όμως στο διαδίκτυο έχουν και τα βλαχόφωνα Τζουμέρκα. Συναντάμε την επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας Συρράκου www.syrrako.gr, την ιστοσελίδα του Βαθυπέδου www.vathipedo.com και αναφορές στην Βικιπαιδεία (Wikipedia) για τους Καλαρρύτες και το Παλαιοχώρι. Για το Παλαιοχώρι βρίσκουμε πληροφορίες και στο blog www.palaiochori-syrrakou.blogspot.com.
Μια πρώτη γεύση δόθηκε, ελπίζοντας να ήταν αρκετή για να σας παρακινήσει και για μια δική σας διαδικτυακή αναζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου